OPERACIJA "SEVERNA STRELA": KAKO JE SUKOB IZRAELA I HEZBOLAHA ESKALIRAO DO KOPNENE INVAZIJE?
Foto: Promo

POSLUŠAJTE

OPERACIJA "SEVERNA STRELA": KAKO JE SUKOB IZRAELA I HEZBOLAHA ESKALIRAO DO KOPNENE INVAZIJE?

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), saopštile su da je “bilo kakav (vojni) ulazak u Liban predstavlja kršenje libanskog suvereniteta

Objavljeno:

Rastu zabrinutosti da su izraelski vazdušni udari i likvidacije vodećih članova Hezbolaha u Libanu samo uvod u širu vojnu operaciju. Za sada, izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su "ograničenu, lokalizovanu i usmerenu" kopnenu operaciju protiv Hezbolaha na jugu Libana, pod nazivom "Severna strela".

Privremene snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), saopštile su da je “bilo kakav (vojni) ulazak u Liban predstavlja kršenje libanskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i Rezolucije 1701 Saveta bezbednosti UN”.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant naglasio je da je uklanjanje lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha važan korak, ali da Izrael planira dalekosežnije vojne operacije. S druge strane, Hezbolah negira da su izraelske snage prešle u južni Liban, a premijer Nadžib Mikati kaže da je Liban suočen s “jednom od najopasnijih faza u svojoj historiji”, dok portparol britanskog premijera apeluje na hitan prekid vatre kako bi se izbegla dalja eskalacija. U međuvremenu, više od 100.000 ljudi već je napustilo Liban u strahu od sukoba.

U Usijanju pitamo: Koliko može trajati kopnena bitka? Kakva je uloga regionalih i globalnih aktera u sprečavanju dalje eskalacije? Da li je rat na Bliskom istoku direktna pretnja ionako krhom globalnom miru? Koja su moguća rešenja za povratak stabilnosti na Bliskom istoku?

Gosti Usijanja:

Boško Jakšić, novinar

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost

Vladimir Živković, politikolog

Urednik i voditelj: Jelena Pejović


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.